Vízszíntér II.

2024. február 8. - március 29.
A Magyar Vízfestők Társasága kiállítása

Megnyitó: 2024. február 8. 18.00

A Magyar Vízfestők Társasága országos művészeti, szakmai egyesület. Elnöke a kezdetektől Szily Géza festőművész volt. Ezen posztot 2017-től Lobler Ferenc tölti be. A tagság jelenlegi létszáma több mint nyolcvan fő, melyből 22 alkotó közép vagy magasabb rangú művészeti díjjal rendelkezik.
A Társaságot 1990-ben tíz festőművész alapította, akik mindannyian az egri Akvarell Biennále díjazottjai voltak. Bikácsi Daniela, Butak András, Erdélyi Etelka, El Kazovszkij, Kőnig Frigyes, Lóránt János, Stefanovits Péter, Szentgyörgyi József, Szily Géza, Végh András.

"Az alapítás óta eltelt két és fél évtizedben a Társaság kiállítások, konferenciák, kiadványok sorával járult hozzá a magyar akvarell festészet színvonalának emeléséhez, a műfaj népszerűsítéséhez, lehetőségeinek bővítéséhez, határainak tágításához; ahhoz, hogy az akvarell ma nem egyszerűen sokszínűbbé teszi az összképet, de a művészi kísérletezés, önkifejezés kiváló terepe is lett, mondhatni, a határátlépések művészete." (P. Szabó Ernő: Vízfestők 25, 2016)

A Társaság műfaji szempontból feladatának tekintette, és tekinti ma is a klasszikus, turneri akvarell festészet mellett az alternatív kifejezési lehetőségek művelését is.

A tárlat 2024. március 29-ig látogatható.


A megnyitón készült fényképek