Nature

2016. május 5. - május 27.


„Nature, vagyis természet. Ezzel a címmel rendezzük a Széphárom májusi tárlatát, holland és magyar képzőművészek munkáiból. A címválasztás tavaszi időszerűségén túl, aligha lehetett volna ennél szélesebb keretet adni az alkotóknak.

Ember és természet viszonyának ábrázolása jellemzően követi végig az emberiség történelmét. Néztük félelemmel vegyes csodálattal. Láttunk benne nyersanyagot, megoldandó feladatot, meghaladni kívánt mintát, majd a tökéletességéért folyamatosan alakulni, változni kényszerülő rendszert. Ma a természet megismerésének határait a fényévekben mért távoli galaxisok, és a fény hullámhosszánál kisebb, láthatatlan atomi részecskék jelentik. Sokat tudunk már a természet törvényeiről, így azt is, hogy a világunkat egységbe foglaló érvényes tudás még hiányos.

Természetesen ismerős még az ősember félelme, de ma már nem a természettől, inkább érte aggódunk. Az idők során ugyanis az emberi természetről is gyarapodott a tudásunk.

E tárlaton a kiállítók nem tehetnek mást, mint hogy a maguk művészi eszközeivel felmutatják e viszony értékeit, és beszámolnak az egymásba fonódók felelősségéről, vagy ezek hiányáról.”

(Pokorni Péter)


A kiállítást Glázer Attila, költő és fotográfus nyitja meg.