Gross 90

Megtekinthető: 2019. december 6. - 2020. január 31.

Jubileumi kiállítás


„Az ember, tudjuk, csak egy porszem a világmindenségben, de ahogy a porszemen átvilágít a nap, megcsillan a napsugár, úgy az emberen is átfénylik az egész világmindenség.”
– Gross Arnold

Négy éve a Magyar Kultúra Napján hunyt el Gross Arnold (1929.11.25. - 2015.01.22.), a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus és festőművész, a rézkarc műfajának megújítója, egyik legismertebb és legnépszerűbb képzőművésze hazánknak. 2019-ben ünnepelné 90. születésnapját. A jubileumra a Gross Arnold Galéria egy igényes, szép kivitelű nagymonográfia kiadásával készül, Dr. Révész Emese tanulmányával, és december 5-én nyílik meg a Jászi Galériával közös szervezésű életmű kiállítás, melynek a Széphárom Közösségi Tér ad helyet.

A Jubileumi kiállítás kifejezetten karácsonyi hangulatú, és különlegessége, hogy a több mint 100 rézkarcot felvonultató tárlat mellett egy teremben mutatunk be Gross Arnold fő művei közül három nagy méretű, különleges olajkép-installációt és táblaképet, melyek még nem voltak egyszerre kiállítva.

A karácsonyi időszak amúgy is közel áll Grosshoz, Szentkuthy Miklós írja: „Nem holmi olcsó aktualizálás íratja le velünk a döntő meghatározást Gross Arnold életművéről, mikor ezt mondjuk: ez az egész életmű tulajdonképpen egy nagy (ezer mikro-miniatűrjében nagy) karácsonyfa-opus. A karácsonyfán csüngnek-csengnek és hintáznak havas vagy repkényes házak, házikók, gombák, diók, autók, buborékholdvilágok, babák, harangok, bájos vagy furcsa-torz állatok: a gyűjtemény valami babett-balett világvitrinnek mondható.”

Kiegészítő programok:

„Angyal a függöny mögött”

Kerekasztal-beszélgetés és tárlatvezetés – 2020. január 22. 17.00-19.00

Résztvevők: Jászi Orsolya, Feledy Balázs, Gross András, Kratochwill Mimi

A kerekasztal-beszélgetés után speciális tárlatvezetés.


„A rézkarcolás rejtelmei”

Előadás, tárlatvezetés, technikai nap – 2020. január 29. 17.00-19.00

Előadás: Révész Emese: Rékassy, Kondor, Gross – Magyar rézkarcolók a hatvanas években

Szakmai beszélgetés, bemutató, résztvevők: Ábrahám Anna, Gross Arnold „szárnysegédje” az utolsó évtizedben, Kassnyik László nyomdamester


Magyar Nemzet cikke a Gross Arnold-kiállításról