Szintézis (BMN)

2020. szeptember 23. - október 2.

Kiállító kerületi kortárs művészeink: Agg Lili, Barabás Márton, Barabás Zsófi, Barta Bence, Baráth Áron, Dávid Zita, Gerber Márton, Gerber Pál, Márffy Sebestyén, Tranker Kata, Végh Júlia, Véssey Gábor

Az V. kerület művészeinek csoportos kiállítása
"Vajon hogyan jön létre az intuitív gesztusfestészet és a konceptuálisan építkező alkotás találkozása a kiállítótérben? Hogyan elegyednek párbeszédbe elmélyült, lényegkereső művek a groteszk, a világnak tükröt tartó ironikus felvetésekkel? Mi az összekötő elem a kétdimenziós olaj vászon táblakép, a 3D-s nyomtatott tárgy és a teljes teret betöltő installáció között?
A művészi pozíciók, kifejezés- és megközelítésmódok, ikonográfia és szimbolika, vagy akár a munkamódszer spektrumának különböző pontjait képviselő alkotók valamennyien a Belvárosban, az V. kerületben laknak. Csoportos kiállításuk az immár tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Belvárosi Művészeti Napok részeként jött létre.
De vajon mennyiben határozza meg az alkotók munkásságát a belvárosi lét és milyen genius loci dolgozik a háttérben? Habár némelyik alkotás tematizálja is a helyet, többségüknél azonban komplex módon, jóval elvontabban tükröződhet a lokalitás szerepe. Az ember lakókörnyezete nemcsak mindennapjait és a mentális térképén szereplő tájékozódási pontjait határozza meg, hanem idővel kialakuló helyidentitásával, a helyhez való kötődésével egyfajta kulturális közösség tagjává is válhat, hiszen az alkotók mikrokörnyezete és a rájuk nap mint nap ható esztétikai ingerek hasonlóak – az épített környezet mellett a levegő illata, hogy milyen tiszták a padok, mekkora a tömeg az egyes helyszíneken, vagy hogy milyen nyelveken beszélnek körülöttük. Talán ezek – az inspiráció gyakran megnevezhetetlen és észrevétlen forrását képező – sokrétegű impulzusok, azaz a Belváros tértapasztalatának közvetítése kötheti össze a műveket.
Ugyanakkor, a művészek közös nevezőre hozásának kísérlete mellett, érdemes a diverzitást, az anyag sokszínűségét ünnepelni. A tárlatra tekinthetünk akár belvárosi szalonként – az ún. szalonkiállítások művészettörténeti hagyományát követve –, amelyen válogatott művészek állítanak ki közösen, ám mindenki önmagát reprezentálja.
A döntően a legfiatalabb generációhoz tartozó, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen néhány éve végzett művészei mellett néhány már befutott, neves alkotó is jelen van a kiállításon. A hagyományteremtés szándékával megvalósuló rendezvény célja, hogy a kerület kortárs alkotóinak platformot biztosítson alkotásaik bemutatására, ezzel is elősegítve a helyi művészeti színtér további élénkítését, a különböző művészgenerációk közötti dialógus megteremtését, valamint a közönséggel való szorosabb kapcsolat erősítését."
Hamvai Kinga