A Széphárom egy közösségi tér Budapest Belvárosában. Az Aranytíz Kultúrház társintézménye, melynek fenntartója az V. kerületi önkormányzat, és mint ilyen, tevékenységével aktívan részt vesz a helyi szintű közművelődési, közösségfejlesztési és művelődésszervezési feladatokban.

A 2014 szeptemberétől üzemelő Széphárom kiállítóterei időszaki kortárs kiállításoknak adnak helyet, legyen szó képzőművészetről, iparművészetről, egyéni vagy csoportos tárlatokról. A Széphárom munkatársai feladatuknak tekintik az igényes művészet befogadását. Színvonalas és sokszínű kiállításokban gondolkodnak, amelyek nem csak a szakma, de a művészetkedvelő közönség számára is vonzóak.

Célunk a további változatos és magas színvonalú kulturális értékközvetítés, a kiállításokkal egybekötött műhelyfoglalkozások, beszélgetések és konferenciák, hogy a nagy múltú, belvárosi Horváth-ház ismét Budapest kulturális vérkeringésének szíve, vagy legalábbis szerves része lehessen. Miért Széphárom a nevünk?

 

A „Szép”-et nem szükséges magyarázni, de talán érdekes lehet, hogy honnan ered ennek a rövid utcácskának a neve. 1808-ban József nádor javaslatára alakult meg a Királyi Szépítő Bizottság. Feladata volt az addig esetlegesen, vagy szebben fogalmazva, organikusan fejlődő Pest építészetének életébe rendet, előrelátást hozni. A nagy ívű tervekben csak epizód a mi utcánk 1813-ban történő kialakítása, és a telkek kimérése. A Szép utca akkori elnevezése, „SchönGasse”, e nagyratörő hivatalnak állított máig tartó emléket.

A Széphárom neve még az intézmény létrehozásának idejéről maradt ránk. A felújítási munkálatok Kossuth Lajos u. 3. címen futottak, de a bejáratunk természetesen már akkor is a Szép utca felől volt. Végül a dolgozók beszélgetésében a Kossuth utcát felváltotta a helyet pontosabban jelölő Szép utca, csak a három maradt. Nem volt ez olyan nagy tévedés, mert a ház valóban két házhelyet foglal el, de tévedés volt, mert ez mégis csak egy ház: a Horváth-ház. Végül maradtunk a Széphárom névnél, így, egybeírva, és a tévedések elkerülésére csináltunk gyorsan egy 1/b táblát a kapunk fölé.


Széphárom Közösségi Tér lett a nevünk, és egy olyan közösségi helyet szeretnénk létrehozni és működtetni, ahol a művészek, teremtő emberek, és a kíváncsi, befogadó közönség között, az alkotásokon keresztül egyfajta párbeszéd folyik. Ennek az eszmecserének kívánunk mi, harmadik szereplőként helyet adni.

Más oldalról közelítve, a harmadik hely egy létező szociológiai fogalom. Lényegére és fontosságára Ray Oldenburg amerikai tudós mutatott rá. Az első hely az otthonunk, a második a munkahelyünk. A harmadik hely, ahol „csak úgy” találkozni lehet, egy hívogató, barátságos hely, ahol beszélgetések, ismerkedések révén egy közösség normarendszere kialakul, és élő folyamatként változik.

Ezért szerepel a nevünkben a három, meg jobban is hangzik, mint az egy per bé.

 

Pokorni Péter


A Horváth-ház történetéről bővebben itt olvashat

Közművelődési rendelet
Közművelődési megállapodás