Szintézis 2021

2021. szeptember 23-26.

A kiállítás megnyitó egyben a XI. Belvárosi Művészeti Napok programsorozat ünnepélyes megnyitója is.

Kiállító kerületi kortárs művészeink: 
Barabás Zsófi, Baráth Áron, Dávid Zita, Gerber Márton, Gerber Pál, Ilona Keserü Ilona, Kusovszky Bea, Méhes Lóránt Zuzu, Nemes Márton, Raffai Réka, Végh Júlia, Verebics Katalin, Véssey Gábor
 
A kiállításon fellép: David Yengibarian Trio 16:30-tól
A kiállítást megnyitja: Ferenczy Bálint,  művészettörténész 17 órakor
 
Szintézis – Kívül és belül lenni egy időben
Napjaink egyik legnagyobb feladata és egyben kihívása, egyszerre lenni lokálisnak, mégis illeszkedni és együtt rezdülni a nemzetközi tendenciákkal és törekvésekkel. Máshogy fogalmazva – és a képzőművészetre vetítve – reflektálni helyi környezetünkre, ugyanakkor nemzetközi szinten is releváns, friss és értelmezhető módon alkotni. A szaknyelv ezen jelenség definiálására a „globális” és a „lokális” fogalmakból képzett „glokális”, vagy „glokalitás” szót használja. 
Legyen szó divatról, dizájnról, filmről, zenéről, színházról vagy esetünkben képzőművészetről, a „glokalitás” sikere ennek a kívül és bent levésnek az egyensúlyán múlik. Azon, hogy tudunk-e egyszerre nyitottan reflektálni a világ változásaira, miközben hitelesek és önazonosak maradunk. 
A jelen kiállításon résztvevő 13 művész mindegyike más és más gyökerekben találja meg saját autentikusságát, ugyanakkor összekötő kapocsként jelenik meg lakhelyük, Budapest V. kerülete. A tárlatot így a lokalitás fogja keretbe, ugyanakkor nem a lokalitás uniformizáló hatására fókuszál, hanem a művészi minőség – globális – egyetemességére. 
(Ferenczy Bálint)