Mesterfogások

Vidák Anna nemezbemutatója


A rövid, de annál izgalmasabb tárlatvezetés során megismerhették az érdeklődők a Vidák család saját, kiállított munkáit, illetve a különböző utazásaik során szerzett gazdag gyűjtemény válogatott darabjait is, amelyek között akadt türkmén imanemez, tatár tűzött nemeztakaró, indiai hímzett nemez, iráni kurd mellény, török dervis süveg és üzbég hímzett zsák.

Szó esett a nemezeken található szimbólumok jelentőségéről, a magyar és ázsiai szimbólumrendszerben fellelhető hasonlóságokról, a különböző népek nemezkészítési technikáiról, az országonként vagy akár tájegységenként eltérő gyapjú minőségéről, a nemeztárgyak érzékenységéről és élettartamáról, a nemezeknek a családban betöltött közösségépítő és összetartó erejéről, illetve arról, milyen inspiráció hatására születnek ezek a használati tárgyak.


A tárlatvezetést követően minden résztvevőnek lehetősége nyílt, hogy maga is kézbe vegye a gyapjút és saját maga készítsen el egy-egy nemezgyűrűt. Miután mindenki megismerkedett az anyaggal, Vidák Anna az első lépéstől az utolsóig bemutatta, hogyan készülnek a gyakorlatban divatos ruhaneműi. A kék selyem alapra a víz segítségével helyezte fel a gyapjúszálakat, majd hosszas gyúrást és rázást követően elkészült a végeredmény, egy könnyű, nyári, fehér-türkiz szoknya.