Vonallá vált lélek

2015. október 21. - november 27.
Szalay Lajos és Sergio Moscona munkái

Szalay Lajos (1909-1995) grafikusművész 1946-ban hagyta el Magyarországot és 1948-ban rövid párizsi tartózkodás után Argentínában telepedett le, ahol 12 éven keresztül élt és alkotott. Szalay alapvető és kimutatható hatást gyakorolt az argentin grafikára. Egyrészt pedagógiai tevékenységének köszönhetően, másrészt ott megjelent albumai és ott bemutatott kiállításai révén.


A Jászi Galéria által rendezett tárlat az argentin emigrációban született, a magyar közönség számára eddig ismeretlen alkotásaiból mutat be válogatást. A többségében Argentínából érkező rajzok Szalay Lajos ottani tevékenysége által keresztmetszetét adják sokoldalú rajzművészetének. A kiállításon látható lesz egy válogatás 1956-os forradalom hatására készített rajzaiból, amelyek több egykori kiadványban is megjelentek.


Szalay bemutatott rajzai által feltáruló következetes és kompromisszumok nélküli művészetének ars poeticáját ő maga így fogalmazta meg: „Legfontosabb elvem, hogy nem akarok mindenáron modern lenni. Hogy mit akarok? Jól rajzolni.”


A kiállítás egy külön termében a Szalay-életmű elkötelezett támogatója, Sergio Moscona kortárs argentin képzőművész alkotásait ismerhetik meg a látogatók, akinek művészetére is jelentős hatást gyakorolt Szalay Lajos.


A kiállítást megnyitotta: Gaál József, képzőművész, egyetemi docens

A kiállítás kurátorai: Dr. Szeifert Judit, művészettörténész és dr. Jászi Orsolya, galériavezető